Nov 26

Win7 Κρήτη, ήλιος, λίγο θάλασσα λίγο κρασί και το κορίτσι σου… Τι θα μπορούσε να πάει στραβά σε όλο αυτό το σκηνικό? Εχμ, θα μπορούσε να βυθιστεί η Κρήτη, να πάθεις έγκαυμα από τον ήλιο, να κάνει τσουνάμι η θάλασσα ή να σε παρατήσει το κορίτσι σου για κάποιον με Citroen Saxo με μπλέ νέον…  Κι όμως σε μένα έτυχε το χειρότερο… Μου χάλασε το Laptop!!!!

 Ε, ευκαιρία λέω να βάλω τα 7 πάνω, τα είχα δοκιμάσει απο την Alpha έκδοσή τους , πέρασα στην Beta, μια χαρά πηγαίνανε στο λαπιτόπι. Τα αναγνώριζαν όλα, και τα πηγαίναν και σφαίρα. Οπότε γιατί όχι? Και τι έκδοση ε? Είχα βρει την Ultimate x64 pre-activated για OEM Multilingual, που την βάζεις πάνω και περνάνε σαν αυθεντικά χωρίς activation και κρακάρισμα.  Αφού περίμενα, και περίμενα και περίμενα να εγκατασταθούν (παίρνουν και πολύ ώρα πανάθεμά τα), λόγκαρα στον λογαριασμό μου…

Χμ… γουιφι οκ, ποντίκια, ήχος, κοντρολερ στην πένα… αλλά γιατί δεν έχω την σωστή ανάλυση οθόνης?  Κλασσικά device manager και ουπς! η κάρτα γραφικών δεν είναι αναγνωρισμένη… Standart VGA adapter… τι λε ρε καραμήτρο 7 ? κοτζάμ Χ1600 δεν την βλέπεις? … Δεν την βλέπει…. Ε καλά, χεστήκαμε, θα πάω στην ΑΤΙ θα κατεβάσω τους drivers και όλα μελι γάλα. ΑΜ ΔΕ! Η ΑΤΙ στο site της δεν δίνει τους catalyst για Mobility Radeon, και σε παραπέμπει στους κατασκευαστές του λαπτοπ. Η Mitac σιγά μην δώσει οδηγούς για 7 για λαπτοπ  3τίας, οπότε… Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί βγάλανε από τα τελικά 7 τους οδηγούς που είχαν  στις beta εκδόσεις για την 1600 σειρά καρτών. Διάβασα σε φόρουμ, υποφόρουμ και underground blogs ότι είναι μια υποστήριξη που παρέχουν τα 7 και δεν είναι συμβατές οι κάρτες αυτές, κτλ κτλ.

 ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΙΓΑΝΗ!!! Για άλλη μια φορά παπαρίζονται για να μας βάλουν να αλλάζουμε hardware. Στο παρασύνθημα τώρα. Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Καταρχάς φτιάχνουμε φραπέ. Νο Φραπέ, Νο πάρτυ. Με την φράπα ανα χείρας,  πάμε */ ΕΔΩ /* και κατεβάζουμε το αρχείο .rar που έχω ανεβάσει. Τι είναι αυτό το αρχείο? είναι πειραγμένοι (προσωπικά έκανα τις αλλαγές, οπότε μην φοβάστε για ιούς ή κακόβουλο λογισμικό) (Ξέρω , ξέρω, για να νιώσετε καλύτερα θα το περάσετε  από ένα scan με το αντιβιοτικό σας) οι Drivers που δίνει η ΑΤΙ για τις  X1600 για vista 64.

 Αυτό που πειράξαμε στους drivers είναι η έκδοση του λειτουργικού που υποστηρίζουν, έτσι ώστε να νομίζουν τα 7 ότι οι οδηγοί είναι γραμμένοι για αυτούς. Μετά, προσθέσαμε την γραμμή που λέει ότι οι οδηγοί “χχχ” (που προσθέσαμε στον φάκελο) κάνουν για την κάρτα Mobility Radeon X1600. Οπότε καθοδηγούμε το τα windows να διαλέξουν τον συγκεκριμένο Driver. Πως? με απλά βηματάκια 🙂 Καταρχάς κάντε κάπου extract τα περιεχόμενα του RAR αρχείου που κατεβάσατε. Σε περίπτωση που δεν έχετε winRAR (??? γιατί να μην το έχετε δλδ), ορίστε η retail έκδοση που χρησιμοποιώ , και δεν θέλει σπάσιμο ή κάτι άλλο. Εγκατάσταση και έπαιξε. Μπορείτε να το κατεβάσετε από */ ΕΔΩ/*. Πίνουμε μια γουλιά φραπέ και ξεκινάμε:

 Έναρξη (start) -> Υπολογιστής (My computer)-> */δεξί κλικ/*-> ιδιότητες (properties) -> Διαχείριση Συσκευών (Device Manager)

 Εκεί πάμε την γραμμή που λέει Προσαρμογείς Οθόνης (VGA adapter) και αφού πατήσουμε το βελάκι αριστερά για να ανοίξει η λίστα, κάνουμε δεξί κλικ στο “τυπικός προσαρμογέας VGA”ή όπως αλλιώς το λέει. Ακολουθούμε ->

ανανέωση προγράμματος οδήγησης -> αναζήτηση στον υπολογιστή μου (search for software at my computer) -> επιλογή από μια λίστα προγραμμάτων (select from a list) -> από δίσκο (have disk)

και στο παράθυρο που ανοίγει πάμε στο σημείο που κάναμε Unrar το αρχείο που κατεβάσαμε και επιλέγουμε το αρχείο: Drivers/Display/LH6A_INF/CH8903 Θα σας βρει την Mobility Radeon X1600 , την επιλέγετε και στην ερώτηση αν θέλετε να συνεχίσετε πατάτε ΟΚ. Μόλις φορτωθούν οι Drivers έχετε την Χ1600 σας να λειτουργεί αψογότατα, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα στα 7.

 Καλή σας επιτυχία, και αν τυχόν έχετε δυσκολία, εδώ είμαι γω 🙂

 Υ.Γ.1 οι συγκεκριμένοι drivers μπορούν να εγκαταστήσουν στα 7 όλους τους τύπους καρτών που υποστηρίζονται σε αυτούς. Οπότε ακόμα και αν δεν έχετε την mobility Radeon X16oo αλλά κάποια άλλη κάρτα, ακολουθήστε την διαδικασία αυτή, και δείτε αν η κάρτα που έχετε είναι μέσα στην λίστα. 🙂

Υ.Γ.2 σε περίπτωση που δεν δουλέψουν τα παραπάνω Link μπορείτε να κατεβάσετε τα αρχεία από εδώ

*http://www.mpampir.com/Downloads/moblity_X1600_win7x64.rar

*http://www.mpampir.com/Downloads/WinRAR_3.71_Corporate_Edition.exe

15 Responses

  1. Grigoris Says:

    Καλησπερα φιλε μου.
    Σημερα εκανα εγκατασταση τα Windows 7 στον imac μου και ολα δουλευεουν μεχρι τωρα μια χαρα εκτος απο την καρτα γραφικων. Το imac παιρνει μονο 32 bit Windows οποτε θα το εκτιμουσα αφανταστα αν μπορουσες να ανεβασεις το αντιστιχο αρχειο drives γιατι δεν σκαμπαζω και τοσο και δεν θελω να κανω κανενα λαθος.

    Ευχαριστω

  2. Grigoris Says:

    Ξεχασα να αναφερω οτι εχω iMac του 2006 20 Inch Intel Core 2 Duo στα 2.16GHz, 1+2GB Ram, 250GB, ATI RADEON X1600 128GDDR3 SDRAM.

  3. mpampir Says:

    Καλημερίζω.
    Πριν σου κάνω οδηγούς για το συγκεκριμένο μοντέλο, μπορείς σε παρακαλώ να κατεβάσεις τους Drivers από εδώ —>
    http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Legacy/Pages/radeonaiw_vista64.aspx?type=2.4.1&product=2.4.1.3.9&lang=English
    και να μου πεις άμα σου δουλέψανε?

  4. asdf Says:

    ayto to link den se afhnei na katevaseis, an exeis tpt drivers gia thn mobility radeon 1600 se x32 .. tha mas eswzes

  5. mpampir Says:

    το παραπάνω δεν είναι για τους mobile αλλά για τους κανονικούς (ο φίλος που το ζήτησε το έστηνε σε μακ).
    για τα 32χ δοκίμασες τους δικούς μου στο αρχικό post και δεν σου δουλέψαν? γιατί τους πέρασα σε 32bit 7 και μπήκαν κανονικά. Ακολούθα την διαδικασία και θα δεις, θα σου μπουν κούκλα. Άμα δεν σου μπουν, τότε πες μου σε ποιο βήμα είναι το πρόβλημα για να το λύσουμε παρέα.

  6. stelios Says:

    γεια σου φιλε μου. μετα απο πολυωρο ψαξιμο σε διαφορα φορουμ και αφου χρησιμοποιησα και τη δικη σου μεθοδο δεν καταφερα να βρω λυση σε αναλογο προβλημα. χρησιμοποιω και εγω win7 32bit και εχουν κανονικα αναγνωρισει την χ1600 οπου και λειτουργει κανονικα. το προβλημα εντοπιζετε στον τερματισμο η σε απλη επανεκινηση του laptop οπου δεν ειναι εφικτη. οταν πατησω τερματισμο εμφανιζετε μπλε οθονη με μηνυμα λαθους ati2dvag.dll και γινεται αυτοματη επανεκινηση. ο μονος τροπος για να τερματιστει η λειτουργια ειναι να τεθει σε safe mode και να γινει τερματισμος απο εκει. θα εκτιμουσα παρα πολυ τη βοηθεια σου

  7. mpampir Says:

    Καλημέρα Στέλιο.

    το πρόβλημα που αναφέρεις είναι συνδιασμένο κυρίως με εγκαταστάσεις Driver, τον έναν πάνω στον άλλο, χωρίς πρώτα να έχεις βγάλει τον προηγούμενο. Οι Ατι πάντα είχαν μια φήμη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο βγάλε οποιοδήποτε στοιχείο ΑΤΙ απο τo control panel σου αφορά στην κάρτα γραφικών σου ΜΑΖΙ με το catalyst control panel. ριμπούτ το πισί, και άνοιξέ το σε safe mode. Εκεί εγκατέστησε κανονικά τους drivers με το καταλιστ κοντρολ πανελ και rebootαρε κανονικά στα παραθύρια σου. 99% το πρόβλημα θα διορθωθεί 😉

    Αν όχι (ή αν το έχεις κάνει ήδη) πες μου να δοκιμάσουμε άλλες λύσεις 😉

  8. stelios Says:

    Προβλημα λυθηκε!! το ειχα ξανακανει αλλα εκανα παντα εγκατασταση απο κανονικα windows και οχι απο safe mode η ισως δεν ειχα απεγκαταστησει πληρως ολα τα στοιχεια του ati. οπως και να εχει ευχαριστω.

  9. george Says:

    Παρατήρησες κανένα πρόβλημα με τη θερμοκρασία του φορητού;
    Εγώ έχω ένα LG με την κάρτα γραφικών και, αν και βρήκε τους drivers το windows update (έκανα την εγκατάσταση μετά το Πάσχα), έχω θέμα με τη θερμοκρασία του cpu να ανεβαίνει και το laptop να μπαίνει σε αδρανοποίηση. Επίσης μου κολλάνε τα γραφικά που και που, ανάλογα (υποψιάζομαι) με τη χρήση και άρα τη θερμοκρασία του cpu. Κατέβασα τη μέγιστη χρήση του επεξεργαστή στο 80% και δε σβήνει μόνος του και στο 70% και (νομίζω) κολλάει λιγότερο.
    Αυτά. Ενημερωτικά και αν έχεις κάτι να προσθέσεις..

  10. george Says:

    όπου κάρτα γραφικών, εννοώ την χ1600 mobile

  11. mpampir Says:

    Καλησπέρα.

    Άνοδο θερμοκρασίας όχι, δεν έχω παρατηρήσει, και το χρησιμοποιούσα για παιχνιδάκια το συγκεκριμένο Laptop. Αλλά οφείλω να ομολογήσω οτι ειδικά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να καθαρίζεις τα ανεμιστηράκια σου. Εγώ κάθε 6μηνο περίπου το κάνω. Αν σου ανεβάζει θερμοκρασία η GPU παρόλο που μοιράζονται 99% τις ίδιες heat pipes με τον επεξεργαστή, δύσκολα θα το κάνεις να στανιάρει. Γνώμη μου, βγάλε την ψύκτρα τους, artic silver και στα 3 τσιπάκια (συνήθως πιάνει north/cpu/gpu) και καλό καθάρισμά της. Να ξέρεις οτι τα 7 γενικότερα τραβάνε πόρους, και ειδικά σε gaming ίσως να στο ζεσταίνουν περισσότερο. Αν και είναι καθαρά θέμα load αυτό.

  12. costas Says:

    mpampir Καλησπέρα, έχω κάνει ολα τα πααπανω αλλα μου βγάζει ένα μύνημα πως το αρχείο που του ορίζω απο το φάκελό σου δεν έιναι συμβατό με τα 32bit τι να κάνω??
    έχω το packard bell w8025. βοήθησέ με σε παρακαλώ.
    Ευχαριστώ

  13. mpampir Says:

    καλημέρα 🙂
    μετά απο μια επιδιόρθωση του site Που τα χε παίξει να μαι 🙂

    λοιπόν, το πρόβλημά σου φίλε κώστα είναι αυτονόητο, καθώς οι οδηγοί παραπάνω είναι για 64 μπιτ. σου ανέβασα τους 32 μπιτ απο την μαμά σόνυ (ίδιοι είναι όλοι μην σκας) όπως ακριβώς τους της δίνει η ΑΤΙ.
    μπορείς να τους κατεβάσεις απο εδώ –> http://www.mpampir.com/Downloads/X1600_32.zip

  14. dimitris georgousakis Says:

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ..ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ DRIVERS ΤΗΣ ATI..ΕΧΩ ΤΟ ACER5672 ΜΕ ΤΗΝ Χ1600 ΚΑΙ WINDOWS 7 32BIT..ΠΗΓΑ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΣΩ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΟΥΣ DRIVΕRS ΠΟΥ ΛΕΣ -ΕΔΩ- ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ..MΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ?..ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  15. mpampir Says:

    μπορείς να το κατεβάσεις απο εδώ 🙂

    http://www.mpampir.com/Downloads/moblity_X1600_win7x64.rar

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-